Заради слух за отнемане на деца: Родители опразниха училища в три града у нас

0

Масова истерия обхвана родителите на ученици от ромски произход в Сливен, Ямбол и Карнобат. За по-малко от час учениците в школа от трите града били прибрани у дома.

Две сливенски училища, в които учат  децата от квартал „Надежда“, бяха опразнени за минути. Масово родителите се втурнаха в училищния двор и на пожар отведоха децата си от класните стаи, научи DarikNews.bg. Причината за родителското цунами се оказа страх, че ще им отведат децата служители на  „Закрила на детето“.

„Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца ревяха отвътре, отвън родители реват“, разказа една жена от училищния персонал в града под Сините камъни. .

Според майки на деца от ромската махала някой им се е обаждал по телефона, уж, че „Закрила на детето“ или някой друг ще им отнема синовете и дъщерите, слухът се разнесъл, паниката бързо е обзела цялата махала и обитателите й се юрнали към класните стаи. Дворовете на двете училища почерняха от превъзбудени жители на „Надежда“, напиращи да си приберат отрочетата, за да ги спасят. Някои от родителите са се втурнали към школото на детето направо от работното място.

Според слухове в социалните мрежи сред жителите на квартала е била разпространена фалшивата информация, че ще отнемат деца, които не са припознати от бащите им, а такива са преобладаващият процент от тях.
За минути,около 10.30-11.00 часа, класните стаи на 6-то и 8-мо основно училище в ж.к. „Даме Груев“ се опразниха, а на дворовете останаха безпомощните учители. В социалната мрежа по-късно се появи и видео от двора на едното училище. По информация на DarikNews от ръководството на РУО-Сливен директорите на двете училища веднага са сигнализирали в полицията.

Предполага се, че става въпрос за провокация, а органите на реда проверяват кой се е обаждал на хората. „Явно някой им се е обаждал, че ще им се отнемат децата“, потвърди шефката на образованието в региона Милена Чолакова. По думите й същите сцени са се разиграли днес в училища в Карнобат и в Ямбол. Тя съобщи още, че министърът на образованието е бил информиран веднага за случилото се. Точно в този момент Красимир Вълчев се намираше в Сливен и откриваше учебната година в бившия текстилен техникум, сега професионална гимназия по текстил и облекло.

Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието, похвали се Вълчев пред медиите в града. Приблизително 4 хиляди са отпаднали вторично, допълни той. По думите му, трудно е да се отчете каква част от децата са в чужбина, като от близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото, 160 хиляди са били в чужбина. Според министър Вълчев, предизвикателството пред образователното министерство е да накарат учениците да ходят редовно на училище. Той определи посещаемостта в проблемните училища между 40 и 50%.

На първия учебен ден пък учители протестираха срещу задължението да събират отсъстващите ученици от домовете, което им налагат новите разпоредби на МОН.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.