Започна се! Разкриха схема на Камбитов, прокуратурата го почва

Как ще се реагира сега когато е кмет от герб?

4

Екипът на кмета на Благоевград Атанас Камбитов е даден на прокурор за сделка с общински имот на старата автогара. Сигнал до прокуратурата, до премиера Б. Борисов, до ДАНС и до ДНСК е депозирал вчера бившият главен архитект на общината Васил Тинчев, който преди няколко дни бе уволнен след свикан специално за целта дисциплинарен съвет.

Арх. Тинчев разкрил незаконен строеж в района на старата автогара в центъра на Благоевград на фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, чийто бивш собственик е кумашинът на кмета Атанас Камбитов, бившият зам. кмет по строителството на общината инж. Янко Янков. Арх. Тинчев твърди, че само за кратък период теренът, върху който има незаконна нова 2-етажна масивна постройка, от публична общинска собственост е станал частна общинска собственост, без да има решение на Общинския съвет.

Публична общинска собственост са имотите, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение. Имотите и вещите – публична общинска собственост, които са престанали да имат такова предназначение, се обявяват от Общинския съвет за частна общинска собственост. Редът за това е само един – чрез решение на Общинския съвет, при което е необходимо да бъде доказана необходимост от промяната на вида на собствеността.

Още по-шокиращо обаче е решение на местния парламент от последната сесия за 2018 г., с което срещу 54 717 лв. без ДДС в района на старата автогара се продават 155 кв.м общински терен, върху част от който вече е вдигнат въпросният незаконен строеж. Към документите, представени на общинските съветници, има и удостоверение, подписано от зам. кмета по строителството инж. Е. Тунева, в което тя гарантира, че няма образувана административна преписка и констатирано незаконно строителство върху терена, предмет на сделката.

„Снимах незаконната сграда на 29 декември. На декемврийската сесия на ОбС ми направи впечатление номерът на имота по кадастрална карта на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД и си спомних, че отказах одобрение на проекта им още през октомври”, разказа вече бившият гл. арх. на Благоевград Васил Тинчев. „Проектът за строителство на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД е внесен на 22.10.2018 г. и аз трябваше да го одобря до 29.10.2018 г., но вместо да сложа подписа си направих отказ, защото теренът бе отбелязан като публична общинска собственост. На 18.11.2018 г. обаче той, незнайно как, е станал частна общинска собственост. Оказва се, че купувайки апетитния имот от управителя на „Динамик-текс“ ООД Хр. Бърдаров, през юни 2017 г. „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД се сдобива със сграда с площ от 122 кв.м и право на строеж, но сделката не включва терена под металния павилион в съседство, за който имаше само отстъпено право на строеж. Земята под него, същата от проекта за строителство, представен от „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, е останала публична общинска собственост. При приемане на друга сграда в района бях забелязал двуетажното тяло, за което нямах спомен да съм подписвал разрешение за строеж, но заради голямата натовареност съм забравил да проверя веднага документите и чак след сесията в края на декември отидох на място, видях, че става дума за въпросната сграда, и я снимах. Вероятно охраната ме е видяла, защото не съм се крил. На 2 януари отидох на работа, но на 3-и ми стана лошо и излязох в болнични. Като се върнах, видях, че това е единствената задача, която не съм изпълнил през годината, и направих повторна проверка. Фактите са категорични – става дума за незаконен строеж, за подмяна на документи за собственост и за представяне на неистински такива“, заяви арх. В. Тинчев.

Интересна е схемата, приложена за гласуване на продажбата на общинския терен в района на старата автогара на сесията на ОбС в края на декември. В дневния ред искането е било позиционирано в две точки след взривилото скандал предложение за продажба на общинската земя около заведението „Гъбата“ в местността Бачиново на бившия съдружник на кмета Камбитов – Иван Давидков-Яйцето. Казусът взривил разправии в местния парламент, разгорещил страстите, концентрирал цялото внимание на съветниците и най-вероятно усещането за победа след отказа за продажба на земята около „Гъбата“ е отслабил вниманието на опозицията,пише струмабг. Така точката за продажбата на земята в района на старата автогара е минала дори без дискусия с 24 гласа „за“ на 24-ма гласували от 29 регистрирани в залата общински съветници.

Още по-странно е, че мнозина от тях не си спомнят искането на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД да е било обсъждано преди това в постоянните комисии на местния парламент, въпреки че има официално становище на Комисията по икономика с председател Кр. Роячки.

„Един имот, в който има незаконно строителство, се трансформира от публична общинска в частна собственост и защото аз не го одобрявам, ме наказват с най-тежкото наказание – уволнение. Припомням, че фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД нашумя с това, че през 2017 г. скелето на наполовина санирания високоетажен бл. 16 в кв. 106 по плана на ЦГЧ (б.р. на ул. „Шишман”) се срути часове преди да влезе в сила разрешението за строеж на същия. Крайно наложително е премиерът Б. Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да се фокусират върху случващото се в Благоевград и върху действията на кмета Ат. Камбитов, тъй като след няколко месеца ще е твърде късно“, апелира арх. Васил Тинчев.

 

4 Коментара
 1. Зайчарев сподели

  24-ма гласували от 29 регистрирани в залата общински съветници да се предадат на Прокуратурата.

  6

  0
 2. Зайчарев сподели

  24-ма гласували от 29 регистрирани в залата общински съветници да се предадат на Прокуратурата. Занели за са трика.

  4

  0
 3. Сирма сподели

  Така, първо да поясня че това е т.н. „Нова Автогара“ на Благоевград която се построи в 70те год след като „Старата автогара“ до 2ро основно училище беше опасна защото всички ученици от западната страна на театъра минаваха оттам и имаше много движение и автобуси което беше много опасно. Тя беше от западната страна на Пощата. Така че т.н. Нова Автогара беше много просторна, построена с вкус и добро архотектурно изпълнение. Не разбирам защо е затворена и преместена до Гарата, но явно в това има логика. Това място се използваше напоследък за паркинг на колите вдигнати от паяците и полицията. Явно е била общинска собственост но когато за ърви път я видях такава нестопанисвана, просто ми стана болно защото знам колко красива сграда беше и как се използваше за културни мероприятия и избори преди 1990. Отново се вижда едно предумишлено нестопанисване на сграда която може да бъде реставрирана и да бъде с изключителния архитектурен дезайн от 70-те год на миналия век.Но ето – така се погубват сгради които биха могли да красят града. За съжалиение. А тези заплетени обиграни „манипулации“ на събития, данни и записки на заседания са неизменните и обичайни „игрички“ да „прецакаш другарчето.“ За съжаление.

  4

  0
 4. Димитрова сподели

  А бившата градинка срещу 3-то ОУ виждал ли сте? По какви правила са направени строежите там?

  10

  0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.