Евтини апартаменти, но само за властта от ГЕРБ (обзор)

0

Във вторник стана публично известно, че вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с нов апартамент в луксозна сграда в столичния квартал „Изток на цена, която е четири пъти под пазарната. Появиха се съмнения в корупция, въпреки че Цветанов отрече да има конфликт на интереси и обяви, че всичко е извършено законосъомразно и няма за какво да се притеснява.

 

В парламента, обаче, се разрази изключителен скандал след като журналистката Миролюба Бенатова обвини Цветанов пряко в корупционна схема с един и същ нотариус, където са проведени две свързани сделки за апартаментите му в един и същи ден.

 

В един ден Цветанов прехвърля апартаментите си на фирмата, която му продава лукзозния имот в кратал „Изток“, а негов подчинен от предизборния щаб на ГЕРБ купува старите му апартаменти.

Пред Нова телевизия собственичката на фирмата, от която Цветанов е купил луксозното жилище, „Артекс“ – арх. Весела Мирянова, коментира, че със съпруга й са продали апартамент на Цветанов, който не е бил предвиден за продажба. А причината е, че той е оценил, както никой друг клиент той оценил архитектурата на сградата. Мирянова подчертава, че апартаментите на Цветанов били с луксозно обзавеждане, а продаденият от тях на голи стени. Тя отбеляза, че печалбата не е най-важното.

„Просто той е клиент, който е оценил вложеното от младия архитект Пламен Мирянов в тази сграда – тази мощна енергийна защита на сградата, с вградения 91-ви псалм“,

обяснява Мирянова.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Същевременно стана ясно, че движение БОЕЦ са внесли в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ сигнал за апартамента на Цветанов, призовавайки институциите да разследват данни за корупция и злоупотреба с власт.

А според заместника на Сотир Цацаров – Иван Гешев „при положение, че има сигнал в прокуратурата, ще бъде възложена най-малкото проверка – едната хипотеза и другата хипотеза – ще бъде образувано досъдебно производство”.

Тийнейджъри се забавляваха с новината за Цветанов и корупцията в купуването на жилище и „го поздравиха“ с интересни колажи в мрежата.

Сайтът за разследваща журналистика „Бивол“ информира, че Цецка Цачева и Вежди Рашидов също си купили апартаменти от фирмата „Артекс“ на цени в пъти по ниски от пазарните.

Министърът на правосъдието Цачева и сестра й си купили апартамент 198 кв. м. за 670 евро на кв.м. А фирма на Вежди Рашидов е платила малко повече – 856 евро на кв.м. за 116 кв.м. в същата сграда.

Видимо и двете цени са под пазарните в квартал „Изток“ за новопостроени сгради като обикновен гражданин трябва да плати над 2000 евро на квадратен метър.

Пред бТВ Цачева, заяви, че е платила апартамента „на зелено“ и затов ацената е такава. Тя е категорична, че конфликт на интереси няма, тъй като не е знаела, че Цветан Цветанов също си е купил евтин апартамент от тази фирма.

С фирмата имам подписан предварителен договор за плащане „на зелено“ от 2017 година затова цената е такава.

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

Живея в този квартал, видях изкопа и се поинтересувах кой строи, отидох във фирмата и сключих договор, обясни правосъдният министър ситуацията за придобиването на жилището, отричайки Цветанов да й препоръчал фирмата.

Цачева нарече спекулации твърденията, че е платила четири пъти по ниска цена от пазарната и заяви, че няма от какво да се притеснява.

От своя страна Вежди Рашидов заяви пред Нова телевизия, че не намира цената от 860 евро на квадратен метър за малка за сделка във фаза „чертеж и основи“.

„Не е почтено да се обсъждат, без да има каквито и да е доказателства за нарушения, свободните пазарни договаряния. Сделката е изрядна, парите ми са спечелени честно, а данъците – платени“, заяви Рашидов.

  • цецка цачева
  • Вежди Рашидов
  • Цветан Цветанов

Източник: 24novini.bg

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.