Европа и САЩ в преговори за преструктуриране СЗО

Европейски държави работят съвместно със САЩ по въпросите, свързани със Световната здравна организация и обвиненията срещу нея за неефективния и незадоволителен отговор на пандемията от Covid-19, причинен от топлите отношения на организацията с комунистически Китай.

Германия, Франция, Великобритания и Италия са основните участници в продължаващите дискусии със САЩ за провеждане на реформи в СЗО. Целта е да се гарантира независимостта на организацията.

Освобождаването на СЗО от влияние на отделни страни може да се постигне чрез промяна в механизмите за финансиране и по-конкретно чрез дългосрочно финансиране. Към момента организацията разпределя двугодишен бюджет и необходимостта от набиране на средства от страни-дарители в момент на здравна криза расте. Това на свой ред може да подкопае нейната независимост.

Припомняме, че миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп постави ултиматум пред СЗО – да проведе необходимите реформи или в противен случай страната ще прекрати отношенията си с нея и ще спре финансирането ѝ.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени