Диетата „Петте супени лъжици“ топи 20 кг

Мечтаете ли да отслабнете, без да спазвате изтощаваща диета, и в същото време да намалите обема на стомаха си? Оказва се, че има перфектно решение и то се казва диета „Петте супени лъжици“.

Диетата от пет лъжици е идеална за тези, които не искат да ограничават диетата до монотонни и безвкусни ястия.

Диетата се основава на принципа на фракционното хранене, при което се обръща изцяло внимание на броя и обема на порциите, а не на продуктите, от които се състоят те.

Такъв режим не само помага за нормализиране на обема на стомаха, но и спомага да се отървете от навика да преяждате. Най-важното е че посредством този режим не гладувате по цял ден.

Пет правила за диета с лъжиците

Важното при режима е да ядете доста често и с кратки почивки (не повече от три часа), а всяка от порциите ви през деня не трябва да надвишава пет супени лъжици. Това правило обаче всъщност е доста произволно.

Поради трудности при контролирането на твърди и разнородни ястия, диетите предлагат лъжицата да се счита само за символ на умереност в храната и при готвене се съсредоточете върху размера на порцията – да се между 150 и 200 грама.

С тази диета можете да ядете дори вечер, да пиете вода и други напитки в неограничени количества и да направите свое собствено меню за деня от най-разнообразни продукти. В крайна сметка основното в тази диета е да се научите да контролирате обема на порциите, а не да спазвате строги ограничения.

Независимо от това, диета от пет супени лъжици има много по-голям ефект, ако се откажете от газираните напитки, соковете, различни сосове, пържени храни, както и приготвени полуфабрикати, които сами по себе си не са полезни.

Също така се препоръчва да намалите консумацията на захар и храни, съдържащи бързи въглехидрати, като например печивата, защото те произвеждат прекомерна глюкоза и водят до бързо огладняване. Това разбира се, няма да допринесе за успеха на вашата диета.

Това обаче не означава, че през това време не можете да се зарадвате с нещо сладко!

Какво мога да ям?

Сред храните, позволени в диетата „Петте супени лъжици“, са всички ястия, съдържащи бавни въглехидрати, тъй като те могат да насищат организма за по-дълго време. Те включват пълнозърнести зърнени храни, някои плодове, боб и зърнени храни, както и зеленчуци без нишесте.

Като основно ястие се препоръчва да се ядат богати на протеини храни, тъй като те се усвояват по-дълго и в резултат на това не предизвикват бързо огладняване. Протеинът в големи количества се съдържа в месото и млечните продукти, както и в яйцата и рибата.

Растителните мазнини, които се намират например в зехтина, също спомагат за потушаване на апетита, така че не забравяйте да напълните салатите с тях.

Също така си струва да се отбележи, че диетата с пет лъжици няма ограничения във времето при избора на продукти – по-скоро е специална диета, която може да ви помогне да отслабнете пет до двадесет килограма, в зависимост от това колко време решите да я следвате.

Не забравяйте обаче, че диета от пет лъжици не е подходяща за бременни и кърмещи жени, както и за хора, страдащи от хронични заболявания, така че преди да вземете окончателно решение е по-добре да се консултирате с лекар.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени