Депутатите решиха! Данъка върху старите коли ще…

0

Депутатите решиха данъкът върху старите коли да се вдига. Те отхвърлиха ветото на президента върху Закона за корпоративното подоходно облагане и така потвърдиха вдигането на налога.

„Резултатът е 350% увеличение на данъка. Скалата предвижда два компонента, по които да се изчислява – годините на автомобила и екологичният му компонент. Ще бъде съобразен и с мощността на колата. Направих изчисление и се оказа, че нов автомобил до 5 г. и стар над 15 г. ще плащат един и същи данък. Това показва, че въвеждането му няма да доведе до онази цел, която си поставят законодателите”, коментира депутатът от БСП Димитър Данчев. новатв.

„Въвежда се новият коефициент за екологичност на автомобилите. Новите, по-мощни, както и досега, ще плащат по-висок данък от по-старите, които са по-мощни. Не сме открили топлата вода – в Европа от 28 държави 20 прилагат такъв екологичен компонент, целящ подобряване качеството на въздуха. Трябва да избием балканския си манталитет и да започнем да караме по-малолитражни автомобили”, обясни от своя страна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Според Димитър Данчев обаче този закон не цели борба с мръсния въздух. По думите му най-голямото замърсяване не идва от автомобилите, а от горенето на битовите отпадъци.

„Има доста алтернативни мерки, които могат да се предложат – въвеждане на безплатен градски транспорт, стимулирането на съвместното използване на транспорта”, на мнение е той

Според Данчев няма гаранция, че допълнителното средства от увеличението на данъка ще отидат за подобряване на качеството на въздуха.

„Това не е данък, който се събира от държавата, а от общините. Те ще отговарят пред гражданите на населеното място за това”, поясни Иванов.

 Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта в четвъртък, че увеличение с 20-30% на данъка върху старите автомобили се изразява в 10-15 лева, което не е сериозно увеличение, но това е  само една от всички стъпки към решаването на проблема със замърсяването на въздуха.

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.