Дания затвори границите си

С решение на правителството на Дания границите на страната се затварят за влизане в страната от чужбина за период от днес до 13 април 2020 година, съобщиха от Министерство на външните работи.

Какво означава това за българските граждани:

Всички чужденци трябва да докажат, че имат важна причина да посетят Дания. Всички датски граждани винаги ще могат да влязат на територията на Дания. Същото важи и за чужденците, които работят в Дания, доставят или взимат стоки в/от Дания, посещават сериозно болен свой роднина в Дания, имат право на определен режим на лични контакти между родител и дете (например след развод). Чужденци няма да бъдат допускани по други неуважителни причини, към които се причисляват обикновени посещения на членове на семейството или туризъм. Отговорност на всеки отделен служител на границата ще бъде да прецени кои случаи се класифицират с уважителна причина за влизане в страната.

По отношение на заминаващите от Дания, посланието е едно – да бъдат прекратени пътуванията в чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. Призовава се гражданите да се въздържат от всички неналожителни пътувания. Освен полицията, за спазването на разпоредбите по границата ще бъдат включени и служители от отбраната.

В периода до 14 април може да се очакват големи опашки от автомобили по границите, както и при паспортния контрол на летищата. На 13 март 2020 г. датското министерство на външните работи промени индекса на риска за пътуване до целия свят (с изключение на вече тежко засегнатите страни/ региони по света в „червено“) от „жълт“ на „оранжев“ (вследствие от тези промени България също е отбелязана в оранжево на картата). На страницата на министерството (https://um.dk/) се съобщава, че при пристигане от районите в оранжево трябва да се спазват основните предписания на здравните власти, с препратка към страницата на Агенцията по здравните въпроси. (https://www.sst.dk)

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени