ДАМТН започва проверки на пазара по повод Деня на потребителя

Е 79: ДАМТН започва проверки на пазара по повод Деня на потребителя

Кампанията обхваща електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, газови уреди

 

Поредната пролетна кампания за проверки на пазара започва Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от ведомството. Повод за кампанията е Световният ден на потребителя, отбелязван на 15 март. Проверките ще се извършват в цялата страна от инспектори на Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГД НП) при ДАМТН. Инициативата се провежда повече от 11 поредни години. И през 2020 г. кампанията е под егидата на Министерството на икономиката. Започва на 13 и продължава до 24 март. Целта й е ефективно и ефикасно подпомагане на потребителите за осигуряване и гарантиране на безопасното използване на закупените стоки. Инспекторите на агенцията ще следят приоритетно за безопасното разпространение в търговската мрежа на промоционални продукти и продукти в ниския ценови диапазон.

Продуктите, които попадат в тазгодишната кампания, са от различни категории. Сред тях са електроуреди, играчки, ръчни електроинструменти, лични предпазни средства, офис техника, газови уреди и др. Ще се проверяват и електрически уреди за изпълнение на критериите за енергийна ефективност. При установяване на несъответствия инспекторите на ДАМТН ще предприемат съответните законосъобразни действия.

По време на миналогодишната пролетна кампания инспектиращите са извършили проверки на 573 различни продукта. Сред тях са били 203 детски играчки, 200 електрически уреди, 21 машини за домашна употреба, 53 лични предпазни средства, 63  радиосъоръжения, 10 продукта за строителството, 8 съоръжения под налягане, 6 вида пиротехнически изделия, 7 вида електроуреди са проверявани по отношение на енергийна ефективност, проверени са били и 2 вида газови уреди.

При 64% от проверените стоки са били установени несъответствия. Без инструкция за употреба са били 251 вида продукти, без маркировка за съответствие са били 91 вида продукти, с други несъответствия са били 20 вида продукти.

В тази връзка са били съставени 171 акта за установяване на административни нарушения (АУАН) на обща стойност 85 250 лв. Издадени са били и 64 заповеди за спиране разпространението на несъответстващи продукти.

Сред най-честите нарушения, които инспекторите на агенцията са констатирали, са били липса на СЕ маркировка, която показва, че продуктът е произведен съгласно утвърдените европейски стандарти, липса на инструкции на български език, липса на декларация за съответствие, за продукти, при които тя е задължителна, липса на задължителните предупредителни текстове, свързани с безопасната употреба, отсъствие на превод на български език на предупредителните текстове за безопасна употреба, липса на информация за наименование и адрес на отговорния икономическия оператор, което е особено важно за проследяване произхода на продукта.

 

 

 

Източник Региони: Вяра Нюз
Е 79 – RSS новини от България

Коментарите са затворени