Гърците се спуснаха към плажовете

Гърците се спуснаха днес към морето, където бяха отворени над 500 плажа, след като страната се опита да намери баланс между опазване на хората от COVID-19 и съживяване на туристическия сектор, предаде „Ройтерс“.

Отварянето на плажовете съвпадна с първата гореща вълна за годината. Любителите на слънцето обаче са длъжни да спазват социална дистанция и дори чадърите им трябва да са разположени на разстояние. Разрешено е да се събират най-много 40 души на 1000 квадратни метра, а чадърите трябва да бъдат на 4 метра един от друг.

На Алимос, популярен плаж южно от Атина, хората се редиха на опашка от ранна утрин, за да си запазят място. „Това е най-доброто нещо за нас, възрастните. Да дойдем и да си починем малко, след като бяхме дълго затворени“, казва 70-годишният Янис Тентомас, след като се разполага под чадъра. На съседен плаж дрон предупреждава по восокоговорител хората да спазват дистанция. Броят на заразените с коронавирус в Гърция надхвърли 2800, а смъртните случаи достигнаха 160. От 4 май страната започна да разхлабва мерките, въведени в средата на март.

Гърция, чието население е 11 милиона, е една от най-зависимите от туризма страни в Европа. Туризмът носи на Гърция около една пета от приходите ѝ. След отварянето на плажовете от утре гърците ще могат да посещават църковни служби, а археологическите обекти, включително Акрополът, ще бъдат отворени за посетители от 18 май. От понеделник ще бъде разрешено и пътуването през континенталната част на страната и до остров Крит, а от 25 май и до другите острови. Туристическите компании се надяват да си върнат и чуждестранните туристи от юли.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени