Гренландия невинаги е била покрита с лед

Нови доказателства сочат, че някога Гренландия е била много по-топло и зелено място, отколкото е днес. Обширният арктически остров, чието име означава „зелена земя“, вероятно преди около милион години, не е бил покрит с лед, смятат учените. Това твърдение идва благодарение на открите растителни вкаменелости в проби от лед, забравени от десетилетия и открити случайно във фризер в Копенхаген, съобщава Дорте Дал-Йенсен, съавторка на изследването, публикувано в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“.

Според учените, причината, която е довела до разтапянето на ледовете в миналото и да покрие с растителност тези ледени части от света, може да е от решаващо значение за прогнозирането на последиците в Арктика от изменението на климата в наши дни.

„В пробите успяхме да идентифицираме мъх, клонки и идеално запазени цели листа – растителност, срещана на брега в южната част на Гренландия, както и в тундрата или тайгата“, казва климатоложката от университета на Копенхаген.

Според изследователите пробите са взети от леда на около километър дълбочина. Макар растителните вкаменелости да не могат да бъдат датирани с точност, изследването на един от изотопите позволява по-прецизна оценка.

New evidence suggests Greenland was once a much warmer and greener place than we know today. What it took in the past to melt the ice and cover it with plants could be critical for predicting how the Arctic will respond to climate change in the present day https://t.co/MQW7DA7gp4

— CNN International (@cnni) March 17, 2021

„След като измерихме изотопите на водата в леда, установихме, че ледената покривка е останала непокътната през последните около милион години, но преди това Гренландия не е била покрита с лед“, Дал-Йенсен.

Ако ледената покривка на Гренландия се разтопи, морското равнище ще се повиши с шест метра. Подобно покачване би поставило в риск повечето крайбрежни градове, включително Ню Йорк и Маями. Поради тази причина учените се стремят да предскажат възможно най-точно реакцията на леда към температурните колебания в резултат на глобалното затопляне.

Разбирането за това как се е променял ледът в Гренландия през различни епохи от съществуването на Земята е много важно за подобен род изследвания. Новото проучване предоставя най-убедителните доказателства, че Гренландия е по-крехка и уязвима за климатичните промени, отколкото се смяташе досега, и е изложена на сериозен риск от необратимо топене, смятат учените.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени