Граждани скочиха на кмета на Благоевград заради улици

0

Да бойкотират изборите се заричат живеещи на ул. “Райко Жинзифов” в благоевградския кв. Старо Струмско. Причината за протеста им е прахолякът, който гълтат, и калта, която газят при дъжд вече 45 години. В пост в социалната мрежа Коца Сукалинска разкрива, че нито подписка, която правили и внесли в кметството, нито молби помагат улицата им, която е успоредна на жп линията, да се планува за асфалтиране.

Асфалт на ул. “Р. Жинзифов” има само на 50-ина метра вдясно след жп линията, цялата останала част е на пръст и чакъл,пише струма бг.

“Преди време насипах филц, но няколко седмици по- късно дойдоха и разкопаха да прокарват тръби и всичките ми усилия отидоха на вятъра”, обясни Екатерина Паничерска, която живее на същата улица. “След нас нататък се направиха много нови и хубави къщи, но трябва с калцуни да излизаш от двора си, а през лятото да не отваряш прозорци. Преди няколко години имахме амбицията със съседи сами да положим асфалт или друга фракция, която поне да ни спести калта и запрашаването, но се чу, че ще копаят за газификация, и се отказахме. Ако поне настелят филц или материал, който да предотврати образуването на кал, ще е добре. В същото състояние е й перпендикулярната ул. “Трифон Кунев”, показва жената.

Същото е положението и по протежението на улицата вляво след бариерата. “Нашите 2-3 къщи се водят на долната улица “Питу Гули”, върху която настлаха някаква временна настилка, която макар и да не е асфалт, не позволява вече да се образува кал, не стават гьолове, а майките с колички минават по-лесно”, обясни Александър Младенски. По-нататък обаче положението е сериозно. А и покрай жп линията не се почиства, районът се превраща в змиярник”, обясни мъжът.

Състоянието на улиците в Старо Струмско са болната тема вече втори мандат на общинската съветничка Гергана Муртова. Тя многократно е поставяла искания за асфалтиране, предлагала е поетапно включване на улиците в инвестиционната програма на общината с надеждата за няколко години да се реши проблемът.

“От последната справка, която ми предостави кметът Атанас Камбитов, става ясно, че на този етап общината няма финансова възможност за асфалтиране на ул. “Р. Жинзифов”, тъй като само за отчуждителни мероприятия са нужни около 103 000 лв., а това е сериозна сума от бюджета. По-скоро е възможно да се търси вариант за решаване на проблема с настилка като тази, която се положи върху улиците “Питу Гули” “Кресна”, “Влахина планина”, “Заря”, по които също не са приключили окончателно отчуждителните мероприятия, но става въпрос за значително по-малки суми”, коментира Г. Муртова.

Предстои да бъдат проведени отчуждителни мероприятия по улицата, след което може да се реализира проект за изграждане на асфалтова настилка, коментираха от кметството и уточниха, че с цел създаване удобство за живеещите в района до приключване на процедурата община Благоевград ще предприеме действия за полагане на настилка от трошен камък.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.