Гоце Делчев отбелязва 106 година свобода

0

106-та годишнина от Освобождението на  Неврокоп отбелязват в Гоце Делчев. През 1912 г., по време на Балканската война, тогавашният град Неврокоп е освободен от османско робство и негов първи кмет става поетът – революционер Пейо Яворов. Община Гоце Делчев отбелязва годишнината с едноседмична програма, която започна на 12 октомври, но днес е кулминацията на честванията.

Официалната програма днес започва в 15.00 часа с откриване на паметник по повод 85-та годишнина от създаването на Военно поделение в гарнизон Неврокоп /Гоце Делчев/. Откриването ще се състои в района на бившата казарма.

Честването ще продължи в 16.45 часа с полагане на венци и цветя на паметника на ген. Стилян Ковачев, паметната морена на Пейо Яворов на ул. «Търговска» и паметника на Христо Ботев. В 17.30 часа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Програмата ще продължи с полагане на венци и цветя на паметника на Гоце Делчев на централния площад в 18.00 часа. Веднага след това ще започне празничното шествие от площад „Гоце Делчев” до площад «Македония», което ще бъде под съпровода на Представителния Гвардейски духов оркестър.

В 18.30 часа на площад «Македония», жителите и гостите на град Гоце Делчев ще могат да наблюдават уникалния спектакъл на националната гвардейска част, наречен «Искри». Веднага след това, отново на площад «Македония», ще започне тържествена заря-проверка, посветена на 106-та годишнина от Освобождението на града, в която ще участва началника на отбраната на Република България генерал Андрей Боцев./Дарик.

0
0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.