Гигантска вагина разгневи политиците в Бразилия

Гигантска скулптура от бетон на вагина разпали гнева на крайнодесните в Бразилия, като се стигна до ожесточена размяна на нападки и обиди онлайн между привърженици на президента Жаир Болсонаро и на симпатизанти на левицата и на авторката на творбата, съобщи електронното издание на британския Guardian, цитирано от novini.bg.

Творбата на визуалната артистка Джулиана Нотари бе открита в събота в провинциален арт парк на терена на бивша захарна мелница в бразилския щат Пернамбуко.

В Инстаграм Нотари написа, че яркочервената вулва, излята от бетон на хълм, цели да „постави въпроси за взаимоотношенията между природата и културата в нашето фалоцентрично и антропоцентрично западно общество“ и да предизвика дебат върху „проблематизирането на пола“.

„Днес тези въпроси стават все по-наболели“, посочва авторката, явно с препратка към нарастващата атмосфера на нетолерантност при управлението на крайнодесния президент Болсонаро.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Juliana Notari (@juliana_notari)

Коментарът ѝ незабавно предизвика вълна от гневни и обидни реакции за изкуството ѝ. Хиляди потребители, очевидно поддръжници на Болсонаро, заляха с ядосани коментари страницата на художничката. „Кого си мислите, че ще заблудите, вие, левичари? Освен други идиоти от левицата, разбира се“, гласи един от коментарите.

Имаше и много положителни реакции на покритата със смола и обагрена в червено скулптура, създадена от Нотари за единадесет месеца. „Има много, върху което да се разсъждава, в тази творба“, написа известният транссексуален карикатурист Лаерте Коутиньо.

„Една интимна част от нас, показана така красиво. Имаме нужда от повече такива произведения, които извисяват феминизма и нюансите му“, написа почитателка на авторката.

Филмовият режисьор Клебер Мендоса Фильо от Пернамбуко похвали Нотари за творбата в отговор на силния консерватизъм в настоящия момент от бразилската история. „Реакциите на творбата ти са огледало на обществото, това е успех“, написа той в Туитър.

Откакто дойде на власт през 2019 г., бразилският президент Болсонаро постоянно хули културата и специално художниците, повечето от които са критици на правителството, че са декаденти, които източват обществените средства, за да разпространяват комунистическа пропаганда. Множество известни творци в страната починаха през изминалата година, повечето от които от Ковид-19, но Болсонаро отмина с мълчание кончините им.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени