Газираните напитки водят до ранна смърт

В търсене на по-дълъг и здравословен живот хората все повече обръщат внимание на това което включват в хранителния си режим, но също така и на това какво да не консумират.

Има все повече доказателства, че захарта трябва да бъде в списъка на нещата, които е най-добре да се избягват, а подсладените напитки – както със захар, така и с изкуствени подсладители – нямат изобщо място в здравословната диета.

Сега, резултатите от ново проучване разкриват колко сериозни вреди на нашето здраве могат да нанесат тези напитки. Според изследователите ежедневната консумация на газирани напитки може не само да навреди, а също така и да увеличи драстично риска от преждевременна смърт.

Изследването, обхванало 450 000 души от 10 европейски държави, установява, че редовната консумация на газирани напитки увеличава шансовете за по-ранна смърт с 26%.

Тези напитки предразполагат към сериозни заболявания на сърдечносъдовата и храносмилателната система, тумори и диабет тип 2, пише сайтът healthline.com.

Напитките с добавена захар увеличават риска от рак на дебелото черво, стомаха или панкреаса с 59%, сочат още резултатите от изследването.

Две или повече чаши от напитките с изкуствен подсладител увеличават риска от тромби, които могат да предизвикат инфаркт или инсулт, или други заболявания на артериите с 52%.

Д-р Нийл Мърфи от Международната агенция за изследвания върху рака в Лион препоръчва те да се заменят с вода.

През 2010 г. изследване установи, че газираните напитки са причина за 184 000 смъртни случая годишно. Тогава производителите преминаха към нискокалорийни изкуствени подсладители.

Дългосрочният ефект от тях обаче, до голяма степен не е известен.

Сега, учените алармират, че дори т.нар. ‘диетични напитки” вредят на организма.

Авторите на изследването констатирали това, след като анализирали данните на всички доброволци, следени в периода от 1992 г. до 2000 г.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени