Всички в Турция говорят за това момче (ВИДЕО)

Той е турски тийнейджър, превърнал готвенето в своя страст и смисъл на живота. Момчето от Антакия междувременно е истинска звезда – вече има един милион последователи в Instagram, разказват във видео на „Дойче веле“.

Готвенето е негова страст. Това е Таха на 17 години. Снима го по-малката му сестричка – Мелек. Двамата днес са наклали огъня в огнището, приготвят традиционните за региона питки.

View this post on Instagram

A post shared by Taha Duymaz (@tahaduymazz)

„Всички тук много харесват тези питки. Тестото вече съм замесил. Остава само да се гарнира отгоре. Тези питки много приличат на лахмаджун. Сега трябва да се опекат. Надявам се да са много вкусни“, разказва Таха.

Близо 1 милион души следват междувременно Таха Доймаз в Instagram. От пролетта насам той пуска редовно видеозаписи, в които готви. Във времената на коронавирус това се харесва на мнозина.

На бърза ръка той става истинска звезда в социалните мрежи. В родното място на Таха има само 500 жители. То се намира в най-южната точка на Турция и всъщност е отдалечено на светлинни години от света на инфлуенсърите.

View this post on Instagram

A post shared by Taha Duymaz (@tahaduymazz)

Повечето хора тук се препитават от земеделие и временна работа. На отсрещния хълм, отвъд стената, се намира Сирия. Таха е израснал тук като 11-тото дете от общо 12 в семейството.

„Още от дете се интересувам от готвенето. С времето желанието ми да се занимавам с това се засили още повече. Някои близки бяха против, семейството ми също. Ние сме бедни и родителите ми не даваха да използвам прекалено много хранителни продукти“, разказва той.

Тъкмо бедността принудила Таха да напусне училището още на 10-годишна възраст. Друга причина била, че изпитвал страх от пътуването с автобус или кола. Повечето време прекарва вкъщи при майка си – Мерием, като ѝ помага в готвенето. Затова нерядко му се подигравали.

View this post on Instagram

A post shared by Taha Duymaz (@tahaduymazz)

„Съседите често казваха – защо му е на Таха да се занимава с такива работи. Това никога не им се е харесвало. А аз им отговарях – нека го прави, щом му харесва. Винаги, когато готвех, той наблюдаваше всичко много внимателно. Беше много въодушевен. Междувременно го бива повече от мен, дори вече почти съм забравила как се готви, защото той прави всичко“, разказва майката на Таха.

„Ако не беше Таха, сега щяхме да гладуваме“, казва по-големият му брат Емре.

View this post on Instagram

A post shared by Taha Duymaz (@tahaduymazz)

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени