Вода за всички, защото всеки е важен!

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Празникът има за цел да привлече вниманието на обществото към значението на този ценен ресурс и проблемите с неговото опазване и устойчивото управление на сладководните ресурси.

Идеята за създаването на празник на прясната вода е предложена през 1992 г. по време на Конференцията на ООН за развитието на околната среда (UNCED) в Рио де Жанейро.

Общото събрание на Организацията на обединените нации приема предложението и създава резолюция A / RES / 47/193 от 22 декември 1992 г., с която 22 март 1993 г. е обявен за първия Световен ден на водата, който да се чества всяка година.

От 2005 г. до 2015 г. в рамките на ООН се отбелязва и Международното десетилетие за действия „Вода за живот“.

Водата е съществен елемент от живота. Повече от необходима е — тя утолява жаждата и защитава здравето ни. Ето защо темата през 2019 г. е „Вода за всички! Всеки е важен!“.

Цел 6 на програмата на ООН за устойчиво развитие (SDG 6) е да се осигури достъпност и устойчиво управление на водите за всички до 2030 г.

„Безопасното и устойчиво управление на питейната вода“ се отнася до водата, която е достъпна в домовете, налична при необходимост и свободна от замърсяване. Днес милиарди хора по света все още живеят на места, където няма източници на безопасна вода.

Този Световен ден на водата обръща внимание на начините за справяне с водната криза, като се акцентира върху причините, поради които толкова много хора са лишени от достъп до чиста вода.

Световният ден на водата се координира от UN-Water – междуведомствен механизъм на ООН за сътрудничество по всички въпроси, свързани с питейната води – в сътрудничество с правителствата и партньорите.

За да научите повече за тазгодишната кампания в Световния ден на водата, можете да разгледате специалния сайт, създаден от ООН.

По случай празника британският в. Daily Express събира и представя на своите читатели някои любопитни факти за водата.

Вижте ги:

1. Количеството на водата на Земята се равнява на 1,5 милиарда кубични километра — достатъчно, за да запълни 800 трилиона басейна с олимпийски размери.

2. Ако цялата тази вода бъде разпределена равномерно по земната повърхност, дълбочината ѝ ще бъде 3700 метра.

3. Близо 97 % от водата по света е солена, т.е. негодна за пиене. Други 2 % са уловени в ледници или ледени шапки. Така за задоволяване на човешките потребности остава само един процент вода.

4. Атлантическият океан съдържа 23 процента от морската вода на планетата, а Тихият — 48 процента.

5. В чаена лъжичка вода има повече молекули, отколкото са чаените лъжички вода в Атлантическия океан.

6. Чистата вода (единствено водород и кислородни атоми) има неутрално рН 7.

7. На стайна температура водата трябва да е газ — всички подобни молекули, например сероводород и амоняк, са газове. Прилепчивостта на водните молекули ги държи заедно като течност.

8. Водата е втората най-разпространена молекула във Вселената след водородния газ (H2).

9. Цялата вода на Земята е пристигнала в комети и астероиди. Това се е случило преди между 4,5 милиарда и 3,8 милиарда години, по време на период, известен като Късна тежка бомбардировка.

10. Най-големият известен облак от водна пара е открит от учени от НАСА около черна дупка на 12 милиарда светлинни години от Земята. В него се съдържат 140 трилиона пъти повече вода, отколкото във всички океани на планетата.

11 Южният полюс е покрит с лед от над 30 милиона години.

12. Лед има на полюсите на Луната, Меркурий и Марс.

13. Известни са най-малко 16 „фази“ на леда, всяка от които е с различни кристални структури.

14. Всяка секунда Слънцето и подобни на него звезди създават количество вода със 100 милиона пъти по-голямо от това в река Амазонка.

15 Земята представлява затворена система, подобна на терариум, и рядко губи или печели допълнителна материя. Това означава, че същата вода, съществувала на планетата преди милиони години, е налична и днес.

16. Водата съставлява между 60 и 70 % от човешкото тяло, като количеството варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа 42 литра вода. Две трети от тази вода се намира в клетките.

17. Човешките кости съдържат 31 % вода.

18. Човек изпива около 1000 литра вода годишно.

19. Човек може да оцелее до един месец без храна, но без вода — само около седмица.

20. За разлика от почти всяка друга течност водата се разширява, когато замръзва. Топлата вода замръзва по-бързо от студената. За този феномен, известен като ефект на Мпемба, няма обяснение.

21. Човек изразходва 200 литра вода за 5-минутен душ.

22. При пускането на водата в тоалетната се изразходват 8 литра вода. Приблизително същото количество се използва за измиване на зъбите.

23. Над половината от използваната в домовете вода се изразходва в банята.

24. За производството на 1 килограм говеждо месо са необходими 15 000 литра вода, а за две филийки хляб — 100 литра.

25. За производството на 1 килограм памук — достатъчен за тениска и чифт джинси, са необходими 10 000 литра вода.

26. Навсякъде, където има вода на Земята, дори тя да е кипяща, има и живот.

27. Леонардо да Винчи е бил обсебен от водата и е прозрял доста за движението ѝ още преди появата на динамиката на флуидите. Ренесансовият гений и Николо Макиавели дори изготвят план как да използват водата за спечелването на война, отклонявайки река Арно.

28. Близо 1 милиард души по света са с ограничен достъп до чиста вода.

29. Здравните експерти обикновено препоръчват човек да пие около 2 литра вода дневно.

30. Недостатъчната консумация на вода е рисков фактор за развитието на различни типове рак. Хидратацията е изключително важна за кръвообращението, за да могат по-голям брой клетки на имунната система да достигат до увредени тъкани.

31. Три четвърти от американците страдат от хронично обезводняване. Същото вероятно важи и за близо половината от глобалното население.

32. Механизмът, регулиращ жаждата, при някои хора е толкова слаб, че тя често се бърка с глад.

33. Дори лекото обезводняване забавя човешкия метаболизъм с до 3 %.

34. Пиенето на пет чаши вода дневно намалява риска от рак на дебелото черво с 45 %, на гърдата — със 79 процента, на пикочния мехур — с 50 %.

35. Една чаша вода е достатъчна, за да потисне почти на 100 % вечерните пристъпи на глад при хора на диета.

36. Недостигът на вода е водещата причина за чувството на умора през деня.

37. Здрав човек може да изпие до 48 чаши вода дневно. Прекомерната употреба на вода обаче може да доведе до водно натравяне.

38. Водата разтваря повече вещества, отколкото която и да е друга течност.

39. Една камила може да изпие 35 галона (приблизително 130 литра) вода за 10 минути. Някои видове плъхове могат да оцеляват без вода по-дълго от камилите.

40. Сладководните животни изчезват по-бързо от сухоземните и морските.

41. Златните рибки запаметяват по-добре нещата в студена, отколкото в топла вода.

42. През 2011 г. екип от 173 холандци постави рекорд за най-много хора, гладещи под вода в продължение на 10 минути.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени