/Видео/ Уволнена служителка: Написахме писмо на Бойко Борисов за проблемите в Благоевград

0

Уволнените служители от операта в Благоевград изпратиха писмо до Бойко Борисов с молба да помогне за разрешаването на проблемите в културния институт.Писмото е препратено и до омбудсмана Мая Манолова.

„ Надяваме се да ни чуят проблемите и да се намери някакво решение“,коментира бившата директорка на операта Лина Ангелова,която е сред съкратените служители.
Тя се надява съветниците,които са от различни политически формации,да подкрепят писмото.Ето какво пише в част от него:
През последните дни станахме свидетели на грубо посегателство върху статута и състава на Камерна опера Благоевград.

Свидетели сме на целенасочени действия, целящи да бъде подменен статутът, структурата, мисията и щатът на Първия камерен оперен театър в България – уникален за страната и региона. Усилията на хора, които нямат експертизата, не са компетентни и не искат да се съобразят с мнението на музикалната академична гилдия са насочили усилията си към това Операта да бъде трансформирана тихомълком в оркестър.

С едноличното решение на ръководството на Община Благоевград бяха прекратени трудовите договори на певците – солисти на Камерната опера в града Теодора Петрова, Добромир Момеков и Борис Тасков. Бяха отстранени и двама оркестранти – Лина Ангелова и Константин Кирянов.
След като действията по отстраняването на колеги от творческия състав на Камерна опера Благоевград придобиха публичност и казусът бе представен от медиите, бе направен опит истината да бъде представена като уж фалшива новина или атака на политически опоненти.
С тази апел се обръщаме към гражданите на Благоевград, към съмишлениците, към професионалната музикална гилдия, към държавните институции, да бием камбаната на тревогата и да потърсим подкрепа в каузата ни да запазим и съхраним Камерна опера Благоевград – институт с над 40-годишна история, постижения и успехи, който десетилетия дава светлина в душите и грее сърцата ни“.

0
0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.