/Видео/ Платен трол разкрива изборните успехи на ГЕРБ?

Профилът на трола: Човек, който все още няма образование, който не противоречи и не задава въпроси…

0

Кой стои зад фалшивите новини и какво е  да бъдеш интернет трол?  В рубриката „Къси разкази” тази неделя Мария Йотова ни среща с момиче, което е получавало пари от конкретна партия, за да внушава различни мнения на потребителите в мрежа. Тя споделя, че й се е налагало да публикува една и съща страница 400 пъти на различни места. Тя е имала шест профила, а заедно с нея са работили още три момичета, които е познавала, но смята, че е имало и други.

Интернет тролове “напомпват” онлайн любовта към управляващите

Момичето споделя, че единствената причина да прави това било заплащането.

„На 19 години започнах работа в една фирма, но заплатата ми беше много малка. Майка ми е самотна и трябваше да работя, за да си изкарвам пари, докато бях студентка. Не ми стигаха тези 600 лв. Трябваше да плащам квартира, сметки, такса, учебници. След няколко седмици от фирмата ми предложиха допълнителна работа и ме извикаха на една среща. Един човек ни обясни, че можем да изкарваме пари от вкъщи дистанционно, като пишем коментари в интернет. Обясниха ни, че ще защитаваме кауза. Беше за една партия на едни избори през 2013 година. Създадохме си фалшиви профили във Facebook. Аз си направих шест. Беше препоръчително да изглежда като реален профил. Ровихме се в социалните мрежи и търсехме снимки  на хора в гръб, търсехме цитати. Времето за създаването на такъв профил беше около 2 месеца, доста труд, защото трябва да имаш много приятели и те да ти харесват публикациите”, споделя тя.

Разказва още, че е била член на над 400 групи в интернет.

„Имало е моменти, в които ти звънят през нощта. Излязла е статия, която е против партията. Когато е против, не я споделяш, но започваш да търсиш къде е споделена и започваш да пишеш коментари, че тази медия е продажна. Пишеш и коментари против конкуренцията, че тази статия е поръчана от тях“, обясни тя.

Търсени са хора, които не са задавали въпроси, а просто са изпълнявали поръчките. Какъв е профилът на трола?

„Млад човек, от семейство, което не може да си позволи да го издържа, обикновено от провинцията. Човек, който все още няма образование. Човек, който не противоречи и не задава въпроси“, споделя тя.

„Пиринско дело“ си направи труда и извади от сайта  https://portal.cik.bg/  изборните резултатите през 2014 година. През тази година е имало парламентарни избори и са спечелени от партия ГЕРБ.

На въпроса на журналист- бяха ли успешни изборите, за партията, която работеше?

 Младата жена отговоря: „За партията, която работих бяха успешни и парламентарните и преди това европейските избори, те постигнаха целта си.“

Партията, за която е работила е спечелила изборите, т.е упражнявала е професията  трол за ГЕРБ.

Ето така ГЕРБ печелят изборите.

Ето резултатите от изборите:

 

 

 

 

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.