„Ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране“: в Германия и личните лекари ще поставят ваксини

Заболеваемостта в Германия продължава да се покачва стремително. Според последните данни на института „Роберт Кох“ само за денонощие в страната са регистрирани 16 033 нови инфекции, което е ръст от 3300 случая в сравнение с миналата седмица. Ваксинациите обаче продължават да вървят все така бавно. По време на телефонна конференция с министър-председателите на отделните провинции германската канцлерка обсъди как да бъде ускорен процесът на ваксиниране.

Недостиг на ваксини

В търсене на решение: след Великден и личните лекари започват да ваксинират. Заради малките количества ваксини, с които ще разполагат в началото, ваксинациите в практиките ще стартират постепенно. В решението от срещата при Меркел е записано, че те ще започнат да ваксинират най-напред по един ден в седмицата. Първоначално всеки един от 50-те хиляди общопрактикуващи лекари в Германия ще получава по 20 дози седмично или около 1 милион ваксини общо. Количествата обаче ще се увеличават – през последната седмица на април ще им бъдат доставени 3,2 милиона дози ваксини. В някои федерални провинции и сега се поставят ваксини при личния лекар – основно на пациенти с ракови заболявания или такива, попадащи в рисковите групи.

Меркел: „ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране“

Канцлерката Меркел призова за ускоряване на темпото на ваксиниране. „Можем да сме по-бързи и да проявим по-голяма гъвкавост“, увери тя и добави, че към пословичната германска прилежност сега трябва да се добави и повече гъвкавост. Мотото трябва да гласи: „Ваксиниране, ваксиниране и пак ваксиниране“, посочи Меркел. Тя потвърди обещанието си, че до края на това лято всеки гражданин на страната ще има възможност да се ваксинира.

Заради ръста на новите инфекции канцлерката смята, че провинциите трябва да се придържат към решението за затягане на мерките, ако седмичната заболеваемост на 100 хиляди души население надвиши 100. Меркел явно подготвя гражданите за връщане на по-строгите ограничения. При сегашния ръст на новите инфекции тя смята това за неизбежно. Макар да се е надявала, че няма да се стигне дотам, „това няма да е възможно“, подчерта Меркел. В понеделник тя ще проведе поредната си среща с министър-председателите на провинциите, на която ще обсъдят актуалната пандемична обстановка в страната и необходимите мерки, които ще бъдат наложени. За да се гарантира по-добра защита от новите варианти на вируса, които се разпространяват в някои съседни на Германия страни, пет провинции ще получат допълнителни количества ваксини – Бавария, Саксония, Тюрингия, Заарланд и Райнланд-Пфалц. Всички те граничат с региони с много висока заболеваемост.

Свят – Източник: Факти.бг

Коментарите са затворени