Борисов спази обещанието си! Отпуснаха 100 000 лв. за Хераклея Синтика

0

Правителството одобри 100 000 лв. допълнително по бюджета на Министерството на културата. Средствата се осигуряват за продължаване на теренните археологически проучвания на един от най-значимите археологически обекти – Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.

На 5 май премиерът Борисов посети античния град и пое ангажимент да отпусне необходимите средства за археологическите проучвания на  Хераклея Синтика.

Обектът е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа – елинската култура.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.

 

0
0

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.