Блогърка: Никога повече няма да стъпя в тази страна!

Кралство Мароко се възприемаше от мен като страна от шарена ориенталска приказка. Вероятно причината за това са многобройните снимки на Инстаграм, в които ориенталските шарки се преплитат със сини басейни, а караваните излизат в далечината по чистия пясък, пише блогърката Оксана Никитина.

Всъщност се оказа, че подобна красота може да се види само ако се настаните в необичаен хотел, декориран специално за туристи в определен стил. А иначе красотата в Мароко не е достатъчно, а напротив.

Казабланка, в която кацнах, изглеждаше като сметище. И само на много забележителни места като джамията Хасан II беше много чисто и подредено.

Фес се оказа мръсен, боклукът лежеше точно пред стените на къщите, Маракеш бе сякаш сравнително чист само сутрин, нощем го помитат феи.

Свикнах с факта, че в Азия искат да спечелят пари от теб, но в Африканско Мароко опитите да спечелят пари от всеки минаващ турист са издигнати в култ. Те не се колебаят да те хванат за ръката и да се опитат да ти пробутат нещо, дори и ако си 2-метров заплашително изглеждащ мъж.

Дори ако искате да попитате посоката, особено пък ако се опитате да намерите пътя към някой хотел, тълпа от 5 души ще се втурне към вас, но не от доброта, а за да измъкнат пари от вас.

Те също така ще се опитат да ви изтръгнат куфара от ръцете под предлог за помощ, но в никакъв случай не го давайте. В най-добрия случай ще ви поискат пари за услугите на носач. В най-лошия случай ще има да си го търсите.

Същите тези хора чукат отстрани и на покрива на колата ви, когато се опитате да шофирате по улицата, вярвайки, че трябва спешно да паркирате и ако ви помогнат, ще си поискат пари. Страшно е, защото когато някой почука на покрива на колата ви, първоначално може да си помислите, че нещо се е случило и сте блъснали някого.

На площада в Маракеш една жена почти припадна пред мен, защото дресьор на змия изскочи зад нея и сложи някаква „усойница“ на рамото на дамата, като ѝ каза, че ако я докосне, ще трябва да му плати. Жената се уплаши до смърт, защото не всички обичат змии.

В този смисъл Мароко се откроява, защото просто ще си тръгнете от тук психически изморени. И всъщност е възможно да се отпуснете и да се насладите само в… пустинята Сахара.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени