Билката, която решава проблемите на жените (ВИДЕО)

Растението витекс или Аврамово дърво е едно от най-популярните и ефикасни средства, при различни проблеми, свързани с женското здраве. Известно още с имената Свещенния храст, Дървото на целомъдрието, Дървото цар, Витекс, Монашески пипер, това храстовидно растение е било познато с лечебните си свойства още от дълбока древност.

Витекс е билка, към която посягат все повече жени, които страдат от гинекологични проблеми.

Основните вещества, влизащи в състава на Аврамовото дърво са флаваноидите, иридоидните гликозиди и терпеноидите.

Учени изследват растението вече над 30 години, но все още не е напълно уточнено кои съставки са причина за действието му върху хормоните. Знае се, че етеричното масло от растението има ефект, подобен на прогестерона.

Хормоналният дисбаланс, водещ до нарушенията в менструалния цикъл, е една от причините за трудно забременяване. Билката успява да „поправи“ този дисбаланс при представителите на нежния пол.

Аврамовото дърво влияе на хипофизната жлеза и по-точно върху производството на лутеинизиращ хормон, който увеличава възпроизвеждането на прогестерона и от там помага за регулиране на месечния цикъл.

Освен това растението стимулира производството на хормона пролактин, който регулира производството на кърма.

Билката облекчава симптомите, свързани с менопаузата, като се справя с горещите вълни и проблемите със съня.

Фармацевтите обаче, предупреждават, че, за да има ефект, тази билка, тя трябва да се употребява за по-дълъг период от време – обикновено след края на втория или дори третия месец настъпват резултатите.

Тийнейджърите, които страдат от акне, също могат да използват билката под формата на мехлем, който облекчава възпалената кожа.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени