Безплатни и анонимни изследвания за СПИН в Благоевград !

0

240 нови случая на заразени с вируса на СПИН са открити от началото на годината досега.

С тях общо броят на серопозитивните от 1983 година, когато беше установен първият случай в България, стават малко над 2 700 човека.

Според д-р Тонка Върлева, директор на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерството на здравеопазването, новооткритите случаи са несравнимо по-малко, отколкото в повечето европейски държави.

През миналата година, за същия период у нас, са установени 242-ма с вируса на СПИН.

Близо 79 млн. души са инфектираните с ХИВ от идентифицирането на вируса преди 35 години до сега по света. Над 35 милиона са починали вследствие развиване на болестта СПИН.

Данните показват, че най-уязвимите възрастови групи са младежите, които тепърва започват да водят полов живот – от 15 до 19 години, и хората в активна възраст – от 20 до 44 години.

„Нашата страна стои добре в сравнение с останалите държави по отношение на инфекцията. При нас тя е 5,7 на 100 000, докато в другите страни е 2,8 на 100 000 души“, коментира д-р Върлева и припомни, че ретровирусното лечение е осигурено безплатно в България.монитор

През 1996 г. е въведена трикомпонентната антиретровирусна терапия, благодарение която животът на заразените се увеличава с над 20 години. Факторите, които пречат на лечението са алкохолът или високите нива на стрес например.

Около 20 000 лв. излиза терапията на един заразен с вируса на СПИН годишно. В зависимост от състоянието му и необходимата доза и комбинация от антиретровирусна терапия сумата може да варира, но незначително.

На 300 000 лв. възлиза курсът на лечение на един инфектиран за 15-20 години, колкото обикновено е преживяемостта на носителите на ХИВ вируса.

Грипоподобни симптоми две седмици след заразяването подсказват инфекцията, припомниха лекари. В следващите пет – осем, дори десет години тя е безсимптомна. Когато вирусът достигне високи нива в организма започват чести съпътстващи инфекции с други заболявания, като гъбичните са най-чести.

Безплатни и анонимни изследвания за вируса на СПИН ще се проведат до 30 ноември в 27 града в страната. Те са в рамките на Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити.

Тестването и консултациите ще бъдат в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Софийска област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.