Безвреден алкохол до 5 години ще излезе на пазара

Дори и най-пламенният почитател на бирата или виното ще се затрудни да каже, че алкохолът няма своите недостатъци, но скоро, благодарение на научна разработка, това може да се промени – ще остане само приятното опиянение без махмурлук и другите неприятни последствия, пише offnews.bg.

В продължение на повече от десетилетие ученият Дейвид Нът (David Nutt) от Имперския колеж в Лондон разработва синтетичен заместител на алкохола, който нарича „Алкарел“ (Alcarelle). Нът твърди, че заместителят има потенциала да позволи на пиячите да се възползват от всички предимства на алкохола без нито един от недостатъците му – от махмурлука до свързаните с алкохола ракови заболявания.

Алкохолната напитка може да бъде сравнително безвреден начин да се отпуснете на парти или след дълъг работен ден, но поддържането на приятното опиянение, без да се губи мярка, понякога е трудно. Понякога, ако пийнете повече, може да направите нещо, за което после ще съжалявате.

Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до неприятен махмурлук и интоксикация в краткосрочен план, и от сърдечни заболявания до различни видове рак в дългосрочен план – и това без дори да се брои възможността да развиете алкохолна зависимост.

По-добрият вариант

Нът смята, че може да проектира своята синтетична алкохолна молекула, така че да взаимодейства с тялото по начин, който избягва негативните странични ефекти.

„Ние знаем къде в мозъка алкохолът има своите „позитивни” и къде има своите „негативни” ефекти, и какви конкретни рецептори медиира това – Габа (гама-аминомаслена киселина), глутамат и други подобни като серотонин и допамин”, обяснява Нът пред The Guardian. „Ефектите на алкохола са сложни, но … можем да се насочим към тези участъци на мозъка, за да постигнем това, което искаме“.

Сега той работи, за да придаде на своята синтетична алкохолна молекула „пиков ефект“, който би попречил на пиещия някога да премине границата от леко опиянение до тежко пиянство. Освен това той го проектира така, че да няма никаква токсичност, като по този начин предотвратява здравните проблеми. „И разбира се, без махмурлук”, разказва той за The Guardian.

Крайната цел е да се произвежда Alcarelle и след това да се продава на компаниите – производители на алкохол, които да добавят Alcarelle към своите продукти.

Преди три години Нът основава стартъпа Alcarelle, за да направи тази визия реалност, а управляващият директор на компанията Дейвид Орен (David Orren) наскоро заяви за ирландския Examiner, че може да успее да приключи всички необходими тестове за безопасност и регулаторни изисквания в рамките на пет години.

Според анализатора на напитки Джони Форсайт (Jonny Forsyth), ако Нът и екипът му успеят да усъвършенстват синтетичния си заместител на алкохол, има голяма вероятност алкохолната индустрия наистина да приеме продукта, вместо да го разглежда като нова конкуренция.

„Промишлеността все повече инвестира в алтернативи на алкохола“, коментира той пред The Guardian, добавяйки, че „ако е лесно да се прикрие вкуса, мисля, че има голям шанс.“

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени