Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос (ВИДЕО)

Американските астронавти Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър излязоха в открития Космос от борда на Международната космическа станция /МКС/ за провеждане на работи, свързани с монтирането на научно оборудване, съобщиха от НАСА.

Космическата разходка, която започна около 14:00 часа българско време, продължи 6 часа и 56 минути. Двамата астронавти изпълниха редица задачи, предназначени за надграждане на системите на Международната космическа станция.

Цялата мисия бе предавана на живо на сайта на американската космическа агенция, както и на страниците ѝ в социалните мрежи.

LIVE NOW: Spacewalk with astronauts outside the @Space_Station! Tune in as @AstroVicGlover & @Astro_illini perform upgrades to @ESA’s Columbus Module lab. https://t.co/jnFRLlVoip

— NASA (@NASA) January 27, 2021

Майк Хопкинс и Виктор Глоувър, които пристигнаха на МКС през ноември, инсталираха антена на Ka-лентата, известна като COL-Ka, от външната страна на модула на ESA (Европейска космическа агенция) „Колумб“. Антената ще даде възможност за независима комуникационна връзка с висока честотна лента към европейските наземни станции.

Bartolomeo е частично работещ и в безопасна конфигурация след свързването на четири от шестте кабела към научната платформа, а последните два кабела, които не могат да бъдат свързани, ще бъдат посетени при някое от следващите излизания на астронавтите в открития Космос.

Всичко това е необходимо за подготовката за работа на външната платформа на лабораторния модул. На нея се очаква да бъде монтирано научно оборудване.

.@AstroVicGlover jettisons a science antenna cover into space since it is no longer needed. It will eventually enter Earth’s atmosphere and burn up safely. #AskNASA | https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/kBZfzqkJhw

— International Space Station (@Space_Station) January 27, 2021

По време на космическата си разходка Хопкинс и Глоувър премахнаха и чифт скоби за захващане на крайния ляв порт в подготовка за бъдещи надстройки на енергийната система.

Членовете на екипажа на космическата станция са извършили 233 космически разходки, свързани с поддръжката и надграждането на МКС. До момента космическите пътешественици, пребивавали на станцията са прекарали общо 61 дни, 1 час и 47 минути в работа навън.

Следващото излизане в открития Космос на Хопкинс и Глоувър е предвидено за 1 февруари.

Любопитно – Източник : Факти.бг
RSS новини от България

Коментарите са затворени