АПИ с официална позиция за бъдещето на АМ „Струма“

0

До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от автомагистрала (АМ) „Струма“ между Благоевград и село Крупник. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод запитвания от медии за срока за завършване по договор на разкопките край село Покровник.
След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект. На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.
Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.
Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Коментирай

Сайтът не носи отговорност за написаните коментари.